Ani bežný človek a ani športovec nemusí jesť mäso. Dnes už je táto informácia dostatočne vedecky potvrdená, no to, čo je asi najväčším dôkazom toho, že tomu tak naozaj je, sú krajiny a ľudia, ktorí žiju bez mäsa a ktorí konzumujú tofu. Najzaujímavejšie na tom však je to, že tí, ktorí tvrdia opak, teda konzumujú mäso, sú na tom väčšinou zdravotne oveľa horšie.
To, že rastlinné bielkoviny sa už takmer 50 rokov oficiálne považujú za komplexné, len málokto z bežných smrteľníkov vie. Ako by to aj vedieť mohli, keď finančná sila mäso-priemyslu usilovne pracuje na vlastnej mega-osvete. Ale ľudia, či už v kruhoch odborných alebo neodborných, ktorí sa svedomite a vážne zaoberajú výživou, v tom majú úplne jasno. Jediný rozdiel medzi komplexnosťou bielkovín v rastlinných a živočíšnych produktoch je ten, že napríklad v mäse sa sústreďujú všetky aminokyseliny (základné stavebné kamene bielkovín) v jednom produkte a pri rastlinných produktoch sa jednotlivé aminokyseliny nachádzajú rozložené v rôznych druhoch ovocia, zeleniny, strukovín, orechov, semien a podobne. Príroda to zariadila znovu geniálne a rôznorodé kombinácie zdravšej časti výživy pre človeka, teda rastlinnej, nám dodávajú absolútne všetko, čo k zdravej existencii potrebujeme.